MOP Špancirfest Festival Multimedije

MOP Špancirfest Festival Multimedije

Pod pokroviteljstvom Sveučilišta Sjever, Studentskog zbora Sveučilišta Sjever, Grada Varaždina i Turističke zajednice grada Varaždina u Varaždinu će se od 17. do 19. svibnja održati MOP Špancirfest Festival Multimedije.

Sedmo izdanje varaždinskog festivala multimedije i digitalne kulture donosi bogat program. Tako će se u Studentskom centru Varaždin, Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu i Varaždinskoj kući održati pet radionica s tematikom moderne web tehnologije, ilustracije, gaminga i interakcije. Posljednjeg dana festivala, u subotu 19. svibnja, u HNK-u u Varaždinu održat će se šest predavanja koja obuhvaćaju šire digitalno stvaralaštvo i dizajn.

Organizatori festivala u ovogodišnjem programu izdvajaju radionicu programiranja za izbjeglice koja je realizirana u suradnji s humanitarnom udrugom Borders: none čiji je osnovni cilj pomaganje izbjeglicama integrirati se u društvo. Prvi projekt udruge je tromjesečni tečaj developmenta u kojem će deset polaznika učiti osnove programiranja kako bi im se pružila mogućnost zapošljavanja u IT tvrtkama, a upravo će na MOP Špancirfestu napraviti svoju prvu web stranicu.

Tijekom festivala održat će se i tri izložbe koje obuhvaćaju različite multimedijalne izričaje i radove istaknutih umjetnika te samih studenata Sveučilišta Sjever. Najveća izložba bit će izložba HDD pod nazivom  politika emocija – dizajn indie videoigara. Riječ je o izložbi isključivo posvećenoj game designu, a fokusirana je na međunarodne autore i studije koji djeluju iz nezavisne pozicije te na recentnije primjere videoigara koje dekonstruiraju etablirane žanrove, auto refleksivno propituju konvencije korisničkog iskustva i interakcije u igrama te kritički adresiraju društvene teme.

U petak 18. svibnja u Galerijskom centru Varaždin, Nikola Leskovar i Marko Presečki izvest će multimedijalno poetski performans pod nazivom “Čudovišta iz rukopisa”. Festivalski program dodatno će obogatiti prikazivanje najbolji filmova s Međunarodnog studentskog filmskog festival STIFF u kinu Gaj, a za širu javnost na MOP-u će se predstaviti i Dorian Celcer s projektom “Rijeka 2020: Europska prijestolnica kulture”.

Veliku završnicu sedmog izdanja MOP Špancirfesta u subotu 19. svibnja obilježit će zanimljivi i zabavnim sadržaji u večernjim satima, pri čemu se svakako izdvaja koncert iznimnog dua Diyla feat DJ Yesh i sarajevskog futurističkog elektro-glazbenog projekta dRUMELODY koji će zasvirati u mističnom ambijentu Sinagoge, dok će se atmosfera ranije istoga dana zagrijavati uz House večeri u Elephantu gdje nastupaju River Festival Sound System s DJ postavom.

Prije početka Festivala kao najava u utorak 15. svibnja biti će održano predavanje poznatog hrvatskog dizajnera Borisa Ljubičića s početkom u 18 sati u palaći Herzer, a nakon predavanja biti će otvorena njegova izložba u 19 sati u Galerijskom centru Varaždin koji je ujedno i organizator događaja.

Festival organizira Udruga MOP Sveučilišta Sjever koja je s radom započela 2014. godine, a prvi festival bio je organiziran u proljeće 2012. godine.

Detalji i program na ovom linku: https://www.mop-fest.com/.