Otvoren Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava “Razvojne istraživačke potrebe”

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. objavilo je Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Razvojne istraživačke potrebe:

  • Cilj Poziva je povećanje međunarodne atraktivnosti, prepoznatljivosti i vidljivosti hrvatskog istraživačkog sustava provođenjem programa koji podržava sustav razvoja karijere i napredovanja u hrvatskim istraživačkim organizacijama;
  • Najniži iznos bespovratnih sredstava po pojedinom projektnom prijedlogu je 400.000,00 EUR;
  • Najviši iznos bespovratnih sredstava po pojedinom projektnom prijedlogu je 750.000,00 EUR;
  • Maksimalni intenzitet potpore može dosegnuti 100% prihvatljivih troškova projekta
  • Projektni prijedlozi mogu se podnositi od 17. siječnja 2023., a krajnji rok za predaju projektnog prijedloga je 17. travnja 2023. do 23:58 sati.

 

Kroz dodjelu potpore mladim istraživačima želi se doprinijeti uspostavi samostalnih istraživačkih grupa koje će biti međunarodno prepoznate ili biti usmjerene na razvoj inovacija koje će biti prenesene u hrvatsko gospodarstvo. Istraživački tim koji će se financirati sastojat će se od voditelja projekta zaposlenog na instituciji Prijavitelja i do četiri mlada istraživača koji pohađaju doktorski studij ili su doktorirali prije najviše sedam godina (asistenti, viši asistenti ili docenti).

Potpora potiče mlade istraživače na usavršavanje u istraživačkim, upravljačkim i ostalim vještinama te na stvaranje mreža i kontakata, posebice u suradnji s istraživačima iz inozemstva ili poslovnog sektora. Voditelj projekta mora pokazati prijašnju istraživačku izvrsnost, kreativnost i/ili prijašnji uspjeh u području razvoja istraživanja i inovacija.

Više informacija o Pozivu i načinu podnošenja projektnog prijedloga dostupno je na poveznici https://fondovieu.gov.hr/pozivi/57.