Specijalna bolnica za ortopediju, kirurgiju, internu medicinu, neurologiju i fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Sveta Katarina u Zaboku europski je centar izvrsnosti s najmodernijom dijagnostičkom, terapeutskom i rehabilitacijskom infrastrukturom. Bolnica je članica prestižne obitelji The Leading Hospitals of The World,  nastavna je baza Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Osijeku i Sveučilišta u Rijeci i u njoj se educiraju studenti medicinskih fakulteta kao i sveučilišnih studija sestrinstva iz Hrvatske i inozemstva.

Sv. Katarina je jednina bolnica u ovom djelu Europe koja na jednom mjestu, multidisciplinarnim pristupom, koristeći najsuvremeniju opremu i najnovije postupke liječenja, omogućuju vrhunsku dijagnostiku, najbolji terapijsko-operacijski postupak i individualno pripremljenu rehabilitaciju. Nedvojbeno je da je to garancija za najbrži i najbezbolniji povratak u normalan život uz kvalitetno rješenje zdravstvenog problema.

Veliki potencijal bolnice Sveta Katarina, prepoznala je i Europska Komisija dodijelivši njoj i tvrtki Genos 17 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz EU fondova za projekt razvoja novih dijagnostičkih i terapeutskih postupaka kod bolesnika sa križoboljom, a u kojem sudjeluju i znanstvenici iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Belgije i SAD-a. Odobreni iznos od strane Europske Komisije za realizaciju ovoga projekta je najveći iznos kojeg je iz područja “Zdravlje” (Health), Republika Hrvatska ikada dobila.

Bolnica Sv. Katarina je danas centar izvrsnosti za suvremenu dijagnostiku, kirurgiju kralješnice s liječenjem boli (pain management) te sportsku medicinu. S tim u svezi, Specijalna bolnica Sv. Katarina razvija suradnju s vodećim europskim, američkim i izraelskim klinikama i stručnjacima, a za područje minimalno-invanzivne kirurgije kralježnice razvijena je suradnja sa stručnjacima iz SAD-a (Caroline’s Pain Institute) dok za ostala područja usko surađuje s Unfallkrankenhaus-Berlin i Regiomed Klinikum, vodećim njemačkim bolnicama. Djelatnici anesteziološkog tima aktivno surađuju s europskim (ESA; European Society of Anaesthesiology) i američkim (IARS; International Anesthesia Research Society) udruženjem anesteziologa. Suradna ustanova Specijalne bolnice Sv. Katarina za djelatnost radiologije je privatna austrijska dijagnostička klinika »Diagnostikum« (Beč, Graz), a bolnica Sv. Katarina jedina je ustanova u Hrvatskoj koja je uključena u program Europskog društva muskuloskeletne radiologije za standardizaciju i primjenu jedinstvenih protokola MR pregleda. Velike mogućnosti u razvoju svog zdravstvenog sustava prepoznalo je i jedno od vodećih afričkih sveučilišta: University of Botswana te je bolnicu Sveta Katarina odabralo kao instituciju u kojoj će se educirati njihovi stručnjaci. Specijalna bolnica Sv. Katarina konstantno razvija suradnju sa stručnjacima i znanstvenicima vodećih inozemnih ortopedskih klinika što je garancija uvođenja najviših standarda i najnovijih metoda i protokola u ortopediji, posebice iz područja kao što je stanična, molekularna i regenerativna ortopedija te tkivni inženjering. Ističemo važnu znanstvenu suradnju s vodećom svjetskom ustanovom za napredna istraživanja u ortopediji (Center for Advanced Orthopaedic Studies) Sveučilišta Harvard u Bostonu.

Kako je bolnica centar izvrsnosti za sportsku medicinu, u njoj se liječilo niz vrhunskih hrvatskih sportaša iz gotovo svih sportova. Neki od njih su: Marin Čilić (pobjednik US Open 2014.), Garry Kasparov (bivši svjetski šahovski prvak), NBA igrači: Goran Giriček (Memphis Grizzlies, Orlando Magic, Utal Jazz), Bojan Bogdanović (Brooklyn Nets, nogometaši: Mario Mandžukić (Juventus), Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Ivica Olić (Wolfsburg), Niko Kranjčak (Queens Park Rangers), Blanka Vlašić (svjetska pobjednica u dvoranskom skoku u vis), Ivica i Janica Kostelić (olimpijski skijaški pobjednici), Mirko Filipović (K-1 pobjednik), Ivano Balić, jedan od najboljih svjetskih rukometaša i niz drugih.  Bolnica je službena zdravstvena ustanova hrvatske nogometne reprezentacije, hrvatskog olimpijskog odbora, hrvatskog teakwando saveza, te nekoliko velikih hrvatskih sportskih klubova: NK Hajduka, GNK Dinama, RNK Splita,  NK Slavena Belupo, NK Lokomotiva, NK Rijeka, NK Istra 1921, RK Podravka, KHL Medveščak, a liječnici ove zdravstvene ustanove su voditelji ili članovi medicinskih timova Hrvatskog olimpijskog odbora, i niza sportskih saveza.

U lipnju 2015. godine International Certification Association (ICERTIAS) Specijalnu bolnicu Sv. Katarina, proglasio je najboljom privatnom bolnicom u Republici Hrvatskoj. Također, u ocjenjivanju najboljih brendova u Hrvatskoj  Sv. Katarina je  u kategoriji medicina ostvarila status Superbrands  u 2016. godini.

Specijalnoj bolnici Sv. Katarina  u travnju 2017. godine na svečanoj dodjeli u Londonu uručene su prestižne nagrade ‘’Best Regional Hospital Award” kao priznanje za izvrsnost prepoznatu na europskoj razini u kvaliteti pružanja usluga te nagrada “Manager of the year”  za upravljanje našoj članici uprave gđi. Jadranki Primorac. Nagradu je dodjelio European Business Assembly, Oxford, UK.

Specijalna bolnica Sv. Katarini je u travnju 2017. tijekom održavanja “IMTJ Medical Travel Summit-a” u Opatiji, International Medical Travel Journal (IMTJ) , vodeći online časopis za medicinski turizam dodjelio je nagradu za izvrsnost i inovacije u medicinskom turizmu, te je bolnica Sv. Katarina je proglašena “Najboljom međunarodnom specijalnom bolnicom godine”, a sve sukladno ocjenama međunarodnih nezavisnih eksperata za medicinska putovanja i medicinski turizam.

Specijalna bolnica Sv. Katarina finalist je European Business Award natjecanja u kategoriji ‘The Award for Customer Focus’ zahvaljujući svojim poslovnim uspjesima prilikom kojih su upravo pacijenti i briga za njih u samoj srži poslovanja. Specijalna bolnica Sv. Katarina ovime je ušla u 10 finalista, izabranih između 34,000 poslovnih subjekata koliko ih je bilo uključeno u ovo prestižno natjecanje. Hrvatska bolnica je kao finalist nagrade izabrana od strane nezavisnih sudaca, na osnovu svojih temeljnih vrijednosti u inovaciji, etičnosti i poslovnom uspjehu.

Također, Specijalna bolnica Sv. Katarina je osvojila status nacionalnog šampiona (National Champion for Republic of Croatia in The European Business Awards) i konkurira za nagradu European Public Champion u konkurenciji od 34 nacionalna europska šampiona.

U suradnji s International Society of Applied Biological Sciences (ISABS), Mayo Clinic, Penn State University svake dvije godine Specijalna bolnica Sveta Katarina organizira jedan od najprestižnijih znanstvenih događaja iz područja biomedicine na kojem redovito sudjeluju dobitnici Nobelove nagrade.